Hederspris til hedersmannen i Hallingplast

HALLINGTREFF 2022: Til stående applaus og fengende rytmer ble Hallingtreffs hederspris for 2022 tildelt gründeren og daglige leder i Hallingplast AS gjennom drøye 40 år, Steinar Tragethon, under jubileumsmiddagen i Vestliahallen tirsdag kveld. 

 

300 festkledde deltakere på Hallingtreff registrerte at den sindige hallingdølen ble mer eller mindre satt ut da han ble tildelt prisen, men han fikk en ferdig skrevet takketale, lesebriller og godt lys som hjelp til å gjennomføre en rørende tale der han sedvanlig trakk fram alle andre enn seg selv. Selv prisutdeler og «fyritalsmann» Pål Medhus måtte felle en tåre etter å ha lest opp juryens begrunnelse for årets prisutdeling.
Hedersprisen blir i år utdelt for åttende gang. Prisen skal tildeles en person eller organisasjon som har vært eller er en ildsjel i VA-faget.

Foregående år har prisen blitt tildelt kommunalt ansatte, konsulenter i VA bransjen, journalist i faget, tidligere leder i Norsk Vann og en representant fra entreprenørbransj
I jubileumsåret var det også flere kandidater å velge mellom, men Hallingtreffs arrangementskomité har enstemmig samlet seg om en svært verdig mottaker.

I juryens begrunnelse
sto det at årets prisvinner er utdannet rørlegger, og i sitt yrke har vinneren i alle år jaktet på smarte løsninger for norsk vannbransje.
Vinneren betegnes som en jovial person, med sans for samarbeid for å finne gode løsninger. Det er det mange både i Norge og i utlandet som har hatt stor nytte og glede av. Årets prisvinner har rett og slett bidratt til innovasjon i flere bransjer. Prisvinneren har lykkes med mange av sine tanker og ideer. Nysgjerrighet og å lytte til fagfolk har vist seg å være nøkkelen til stadige framskritt i hverdagen både for prisvinneren og de mange han har hatt rundt seg.  Prisvinneren har alltid vært opptatt av å gjøre andre gode og har ønsket å bidra til en bærekraftig infrastruktur. Vedkommende har vært villig til å ta risiko for å utvikle seg selv og sine kolleger. Det har alltid vært tette bånd mellom innovasjon, produksjon, salg og marked, og det er i denne treenigheten vinneren trives aller best.

Samfunnsansvar

For vinneren handler det også om å ta samfunnsansvar
og sørge for at lokalmiljøet utvikles. Her har årets prisvinner virkelig levert.
Årets vinner av hedersprisen har ved enhver anledning understreket at det her handler om å se hver enkelt medarbeider og gjøre dem gode ut fra sine forutsetninger og roller.

Alle eventyr starter med «det var en gang» og nå er nye kapitler i ferd med å skrives i dette eventyret. Stafettpinnen er overlevert til neste generasjon i et familieprosjekt som mange beundrer og er takknemlig for!  Ikke minst gjelder det de nærmere 4.000 som opp gjennom årene har møtt åpne dører og varme smil under 25 Hallingtreff! Dermed forsto de fleste i Vestliahallen at det var Steinar Tragethon som måtte opp på scena og motta årets hederspris.

Et eventyr

Steinar Tragethon klarte å samle seg til å lese opp en takketale han kjente seg godt igjen i. Han innrømmet likevel at det denne spesielle jubileumskvelden var noen som hadde sørget for at han ble satt helt ut.
-Hallingtreff i 25 år har vært et eventyr. Det begynte i det små med 35 deltakere på Higland, og nå er antallet deltakere 10-doblet. Det er fristende å sammenligne tallene med omsetningsøkningen i Hallingplast i samme tidsperiode, sa han.
-Det har vært 25 år med mange flotte opplevelser og tusenvis av trivelige kolleger i norsk og nordisk vannbransje.  Det er klart jeg er takknemlig, sa han videre.
-Som med alle historiebøker er det vanskelig å favne alle som har vært med og skapt historien om Hallingplast og Hallingtreff.  Jeg kunne trukket fram viktige mentorer og mange gode medarbeidere og kolleger som har gitt av seg selv og vært pådrivere for endringer og forbedringer.

Hallingtreffets far

For 6 år siden ble Arve Hansen hedret med denne prisen. Han var Hallingtreffets far, og skapte en unik faglig arena med en atmosfære som er blitt godt kjent utenfor landets grenser. Arve Hansen, med god støtte av sin kollega og samboer Kristin Hamre, var drivkraften bak arrangementene.
Hallingtreff ønsket helt fra starten å framstå som «VA-bransjens tankesmie» Det var selvsagt Arve Hansen som lanserte slagordet «VA-bransjens tankesmie», med et ønske om en «vekkelse over landet» når det gjaldt infrastruktur, og spesielt vann og avløp. Derfor ble Hallingtreff en populær og viktig møteplass, spesielt for praktikerne, fortsatte Tragethon.

Gjensidig respekt

Han forklarte at han sammen med Arve Hansen ønsket å arrangere et fagtreff som var attraktivt for både ute- og inne-folk, der det kom tydelig fram at teoretikere og praktikere er like viktige for bransjen. Vi har gjennom årene arbeidet for å bygge opp om en gjensidig respekt nettopp mellom teoretikere og praktikere, og her mener jeg vi langt på vei har lykkes.  Vi hadde også klare tanker om at fornyelse av vann- og avløpsnettet måtte være et primær-fokus. Her var Hallingtreff først ute med konkrete forslag til løsninger for et ledningsnett i forfall.

VA-bransjens tankesmie
-Hallingtreff har levd opp til sin visjon om å være «VA-bransjens tankesmie».  En ekstra takk til alle som har bidratt. Jeg må få lov å trekke fram medarbeidere som legger alt til rette for vellykkede fabrikkbesøk og logistikken rundt arrangementet.  Takk til utstillere og bransjen som har støttet opp om treffet. Videre en spesiell takk til Martina B. Svedahl og Borghild T. Folkedal som de siste årene har levert innhold og gjennomføring av ypperste kvalitet. Takk også til mine nærmeste, Else Inger, Kåre, Sverre og Anders med familier som har støttet opp både om treffet og om fabrikken.

I kveld er jeg stolt, glad men aller mest takknemlig, sa en beveget Steinar Tragethon som fikk mange varme håndtrykk og gode klemmer fra sine mange venner og kolleger i bransjen.