Kontakt oss
se com fi

Nyheter

Hallingtreff tilbake i januar – 2024

Nå er Hallingtreff nummer 26 under planlegging. Landets mest tradisjonsrike fagtreff innen vann og avløp blir igjen arrangert i januar – men først i 2024.

Presentasjoner fra Hallingtreff 2022

Her kan alle som måtte ønske laste ned og se PDF-filer av presentasjoner som ble holdt under dagene på Hallingplast og Vestlia Resort.

Slik blir det nye vannsenteret

Nasjonalt senter for vanninfrastruktur - Vannsenteret – har byggestart til høsten. I første omgang med VA-installasjoner, men uten permanent bygg. Daglig leder Sjur Tveite orienterer.

VA-rådgiver: – Få flere driftsfolk med i plan og kontrakt

Fagfolk i drift av vann og avløp har viktig kunnskap om lokale forhold. De bør være med i plan og kontrakt på VA-anlegg. Det mener VA-rådgiver Vidar Hjellum

Siste Hallingtreff med Odd

Odd Borgestrand (67) har hatt en sentral rolle som formidler i over 20 av 25 Hallingtreff. Nå er det slutt, og Odd har vært på sitt siste Hallingtreff.

Bolt som selv måler og logger nøyaktig boltekraft

Moment og boltekraft er viktige i tetting av flenser, men det er kun momentet vi har kunnet måle. Her er bolter som selv måler og logger sin egen boltekraft. Advarsel: Høy nerdefaktor.

Fra kum til sky med ny teknologi

HALLINGTREFF 2022: Lekkasjeprosenten skal ned i norsk vannbransje, men fortsatt er det et stort flertall av norske kommuner som lar vannet forsvinne i enorme mengder på vei til abonnentene. Ny teknologi ved bruk av kunstig intelligens er tilgjengelig for å nå målet om redusert vanntap.

Fokus på flensepakninger til besvær

HALLINGTREFF 2022: En av de minste komponentene i et VA-nett kan bli det svakeste leddet i hele nettet og forårsake store utfordringer. Det hevdet teknisk leder i Telemark Technologies, Anders Nygård, under Hallingtreff. Han delte av sin spesialkompetanse om flensepakninger for de mange praktikerne som deltar på årets treff.

Slik graver de kabel og rørledning ned i havbunnen

Dykkerteknikk AS  beskytter kabler og rør ved å grave dem ned i havbunnen. Her forteller driftsleder Fredrik Rusten om utstyret og metoden som ble utviklet av hans far.

Ny sveisestandard gir lengre kjøletid

Bransjen har fått en ny standard for sveising av plastrør. – Den heter NS-INSTA 2072, og får betydning for alle som er involvert i sveising, sier Sverre Tragethon.

Hederspris til hedersmannen i Hallingplast

HALLINGTREFF 2022: Til stående applaus og fengende rytmer ble Hallingtreffs hederspris for 2022 tildelt gründeren og daglige leder i Hallingplast AS gjennom drøye 40 år, Steinar Tragethon, under jubileumsmiddagen i Vestliahallen tirsdag kveld.

Derfor er massebalanse viktig for sertifisering av fossilfrie PE-rør

Hallingplast har nylig fått ISCC PLUS sertifisering på rør av PE fra biobasert og resirkulert råvare. Massebalanse er viktig for å sikre tiltro og kontroll. Slik virker prinsippet. 

Viktig med samhandling for kritisk infrastruktur

HALLINGTREFF 2022: Mangel på samhandling og felles forståelse for mulige løsninger forsinker og fordyrer en rekke infrastrukturprosjekter. Gravefri kryssing under jernbanespor har vist seg ekstra krevende både for entreprenører og ledningseiere. Det kom fram under Hallingtreff, - VA-konferansen som samler nærmere 330 deltakere totalt

Bekk til besvær på Jarmyra

Hvor galt kan det gå i et kommunalt VA-prosjekt? Byggeleder Sigbjørn Seland og prosjektleder Ingvild Tørum delte erfaringer fra Bærum kommunes besværlige prosjekt Jarmyra separering. Det kan være Norges dyreste spillvannsledning.

Geoteknikerens viktigste verktøy

Geotekniker Ole Aabel Tryggestad forteller om sine viktigste verktøy, fra gamle arkiver via nettkart til sin egen tunge(!). Vet du hvordan man kjapt finner ut om det er silt eller leire?

Kunnskapssekken fylles under årets Hallingtreff

HALLINGTREFF 2022: -Når vi endelig er samlet skal vi bruke tre dager til å dele kompetanse og jobbe for et ledningsnett som skal holde i 100 år. Vi er alle bidragsytere inn i en viktig bransje, der vi skal være rause med hverandre og gi hverandre innblikk i utfordringene. Det var hovedbudskapet til daglig leder i Hallingplast, Sverre Tragethon, under den offisielle åpningen av årets Hallingtreff.