Guro Langslett Lilleslåtten, HMS- og KS-ansvarlig i Hallingplast. (Foto: Jørn Søderholm)

Guro Langslett Lilleslåtten, HMS- og KS-ansvarlig i Hallingplast. (Foto: Jørn Søderholm)

Derfor er massebalanse viktig for sertifisering av fossilfrie PE-rør

Hallingplast har nylig fått ISCC PLUS sertifisering på rør av PE fra biobasert og resirkulert råvare. Massebalanse er viktig for å sikre tiltro og kontroll. Slik virker prinsippet. 

Av: Jørn Søderholm

Første dag på Hallingtreff inviterte med-arrangør Hallingplast AS til omvisning og oppdatering på fabrikken. En av nyhetene her ble presentert av Guro Langslett Lilleslåtten. Hun er leder for HMS og kvalitetsstyring i Hallingplast AS, og har hatt en viktig rolle i at Hallingplast nylig har oppnådd ISCC PLUS sertifisering. 

ISCC PLUS sertifisering

Det er en internasjonalt anerkjent sertifisering og dokumentasjon på plastrør laget av fossilfri råvare. Hallingplast fikk i slutten av mars 2022 denne sertifiseringen, og kan fra da kjøpe råstoff fra leverandører med samme sertifisering.

I sin orientering til Hallingtreff-deltakerne fortalte HMS- og KS-ansvarlig Guro Langlsett Lilleslåtten hva sertifiseringen innebærer. 

– Kunden får en dokumentasjon på at det er kjøpt rør laget av en viss mengde ISCC PLUS sertifisert råvare. Den er et tydelig bevis på at leveransen bidrar til mindre klimafotavtrykk, sa Lilleslåtten. 

Massebalanse er et viktig prinsipp i denne sertifiseringen. Hallingplast må ved årlig revisjon dokumentere en sammenheng mellom hvor mange kilo ISCC-sertifisert råvare produsenten har tatt inn og hvor mange kilo ferdige ISCC-sertifiserte rør man har levert ut. 

– Vi kan ikke levere ut mer – flere kilo rør – enn vi vi har kjøpt inn. Dette kontrolleres hvert år av en uavhengig revisor, og er en forutsetning for å beholde ISCC PLUS sertifiseringen, sa Lilleslåtten. 

I denne artikkelen på Rørbloggen orienterer Hallingplast og Lilleslåtten nærmere om sertifiseringen.