Programmet er klart

Programkomiteen har jobbet iherdig den siste tiden med ferdigstilling av programmet til Hallingtreff i januar. Noe er som det "alltid" har vært, og noe er forskjellig. Her kan du lese litt om hva du vil oppleve under neste Hallingtreff. 

Mandag 08. januar

Fabrikkbesøk og faglig påfyll 

Konferansen starter som alltid med lunsj og fabrikkbesøk hos Hallingplast AS. Her får vi en oppdatering om pågående arbeider med utvidelse og utvikling, samt en faglig orientering der noen vil bli overrasket… 

Vi avslutter dagen med middag og sosialt samvær på Vestlia Resort. 

Tirsdag 09. januar

Morgenstemning og velkomst i god Hallingtreff-tradisjon. Det faglige programmet åpnes av en person med god faglig ballast, som trekker opp større linjer.  

Konsekvenser av EUs avløpsdirektiv 

Vi vet at EUs nye avløpsdirektiv er på gang. Færre og mer komplekse renseanlegg blir én konsekvens. Det betyr flere lange pumpeledninger. Hva betyr det for oss? 

- Arne Haarr gir en fersk oppdatering på hva Norsk Vann vet om direktivet. 

- Frevar bygger akkurat nå nytt renseanlegg som svarer på nye krav. Slik er det nå, og slik blir det.  

- En fersk rapport fra Norsk Vann går i dybden på prosjektering av lange pumpeledninger. Tom A. Karlsen i COWI orienterer.  

- Hva er spesielt med drift av lange pumpeledninger? HIAS har mye erfaring med det. Driftsleder Torbjørn Netteland deler.  

- Selvrens i avløpsledning med lite fall og vanskelige grunnforhold: Kan vi bruke mammutpumpe med U-bend? Bjørg Synnøve Nigardsøy har gjort en master på det.   

Materialvalg 

Store ledninger kan bygges i ulike materialer. Noen holder seg til ett materiale i tykt og tynt, andre er mer varierte. Hvordan er driften med de ulike materialene? Flere kommuner og IKS-er deler erfaringer og møtes til debatt på scenen.  

Sveising - "does and don´ts" 

- Sveisestandarden NS-INSTA 2072 har vi hatt en stund. Revisjon av NS416 er på gang, og vil påvirke opplæring og sertifisering. Hva skjer, og hva er viktig å vite? Hallingplasts nye materialtekniske sjef Elisabeth Hovda trekker opp de viktigste linjene.  

- Skjøting med elektromuffer er enkelt og sikkert, ikke sant? Nja, kan hende det er et par ting som er viktig å vite før vi konkluderer.  

Vi får høre erfaringer og kunnskap fra Plastspesialisten Norner, en sveisespesialisten hos WG Plastsveis samt en ADK-rørlegger/anleggsleder hos VA-entreprenør Aktiv Veidrift AS.  

Dag 2 avsluttes med festmiddag, som vanlig ledet av konferansier Pål Knutsson Medhus. Hvem får årets hederspris, mon tro? 

Onsdag 10. januar

Etter en oppsummering av gårsdagen gyver vi løs på en kort innføring om Ledningsregistreringsforskriften. Resten av dagen handler om datafangst, digitalisering, beredskap og miljø.  

Datafangst og digitalisering 

- Fotogrammetri til land og til vanns. Vi får se hvordan Dokka Entreprenør AS bruker drone på anlegg, og vi får en titt på verdensnyheten(!) med superportabel undervanns fotogrammetri hos Dykkerteknikk. 

- BIM og modellbasert prosjekt. Hvilke fordeler gir det? Hva skjer i tilfelle feil med data? Sindre Øystese i Norconsult deler kunnskap og erfaring.  

- Så mange kummer og alt annet vi gjerne skulle målt inn og registrert inn i kart, så lite tid og penger til å gjøre det. Sjur Reiremo i Færder kommune forteller hvor enkelt og rimelig det kan gjøres.  

- Hvilke data er viktigst? Hvilke muligheter får vi av riktige data? Hvordan gjør vi det, i praksis? Nora B. Mangen i Drammen kommune deler erfaringer om utfordringer og muligheter i datafangst.  

Beredskap 

Råde Graveservice bygger en DN 800 vannledning for Movar. Trykkprøving avdekket lekkasje på et 3-4 kilometer langt delstrekk. Etterforskning viste at noen hadde boret hull i rørene flere steder, før ledningen ble lagt ned. VA-sjef Kai Werner Grimen i Movar orienterer om hendelsen, en lite kjent teknologi som fant lekkasjene og hvilke vurderinger Movar gjør rundt sikkerheten i VA-prosjekter.  

Hybride trusler er sørgelig aktuelle. Hvilken risiko utgjør de for vann, avløp og andre kommunale virksomheter? Ola Kaldager analyserer, på bakgrunn av flere tiårs erfaring med militær etterretning, beredskapsarbeid og som politiker i hjemkommunen.  

Miljø 

Elektrifisering av prosjekter og arbeid i VA-bransjen, hvor realistisk er det? Roger Trøsviken har satset hardt på utslippsfri NoDig i Eco Drilling AS. Her får vi høre hans oppsummering av elektriske realiteter. 

Mer gjenbruk og mindre produksjon av masser, kortere transport og mindre håndtering er den aller korteste veien til lavere utslipp. Bærum Ressursbank lager markedsplass for smartere massebalanse. Tore Gulli orienterer.  

NoDig har kommet langt. Vi har gode metoder for både utskifting og nyetablering av ledninger uten å grave. Men stikkledninger må graves opp. Helt til nå. Oslo VAV og Olimb Anlegg har laget en elektrisk NoDig borerigg for stikkledninger. Slik virker den. 

Vi gjør oppmerksom på at endringer i programmet kan forekomme. Programmet oppdateres og spesifiseres nærmere jul, les mer her.